Premi Sant Jordi 1985, publicada per Edicions Proa (febrer 1986)
Cadascun dels fills assumirà una actitud diferent a l’hora d’enfrontar-se al món i buscar-se un camí propi
Temps narratiu: 1930 – 1985
El 1930 Pau Benavent, fill de terratinents, és un jove de 20 anys que vol ser pintor i allarga una escapada a París per introduir-se en els ambients artístics de l’època, però el seu pare el va a buscar en el moment més dolç i l’obliga a reprendre els estudis d’advocat i a situar-se professionalment com a tal. Quan arriba la guerra civil, Pau fa veure que se’n va al front però es queda amagat a les golfes de la casa pairal, gràcies a l’ajut de Lola Frías, minyona de la família. De la seva relació clandestina, ella en resultarà embarassada i la parella s’haurà de casar just acabada la guerra.
A partir d’aquesta situació, la novel·la segueix linealment l’evolució de la família Benavent Frías, que es completa amb quatre filles i un fill. Pau, fidel a la condició d’advocat i amb el pensament a la pintura, afavorirà els processos de canvi en el si de la família, mentre que la seva dona Lola procurarà ser factor d’estabilitat dins del fràgil equilibri familiar. Cadascun dels fills assumirà una actitud diferent a l’hora d’enfrontar-se al món i buscar-se un camí propi.
Novel·la magmàtica, conduïda a ritme de galop de cavall i amb múltiples fronts argumentals, revisa aspectes com l’impacte de la immigració andalusa a Catalunya; la fi de la vida rural; el procés de creixement industrial fins als inicis de la seva decadència; el món de l’art, amb el contrapunt de Dalí, com artista que sí que va exercir; i fins i tot el món del cinema, amb la fugaç aparició d’Ava Gardner.