Ciutadà Canalda

Publicat per Editorial Trípode (març 2023)


Abril 2010. El periodista Eloi Boada rep l’encàrrec d’una biografia del constructor Romà Canalda, personatge mitificat, clau en el creixement de Montcerdà i en la creació d’un grup internacional. Als seus setanta anys, paraplègic per un accident de trànsit, l’home ha acceptat el regal dels fills, però en les entrevistes demostra més interès per fer el seu balanç vital que per dictar una biografia. Així, el periodista haurà de seguir-lo des dels seus orígens al poble de Peguera, la colònia minera de Sant Corneli i Balsareny, fins els estudis a l’Escola d’Aparelladors de Barcelona, on va coincidir amb el seu millor amic Lluís Serracanta, amb qui compartiria el servei militar a Talarn i seria la clau dels seus inicis a Montcerdà, on arribaria a ser una figura pública rellevant.

Al llarg d’unes setmanes de converses, entre convulsions familiars, periodista i biografiat entren en una relació cada cop més personal fins que l’esclat d’una trama de corrupció interromp el projecte. Vuit anys després Eloi Boada decideix escriure tot el que sap de Romà Canalda. La seva narració s’endinsa lliurement tant en els diferents episodis del passat com en els enigmes familiars d’aquells dies fins al gir sobtat.

INTERÈS LITERARI
«Una història molt ben narrada amb un retrat precís dels personatges i una anàlisi magnífica de les relacions humanes, una autèntica lliçó de psicologia i de saviesa pràctica, amb uns diàlegs directes i transparents. Impossible no fer-te-la teva. Un gran escriptor i una gran novel·la».
Xavier Pedrals

D’on va sorgir Ciutadà Canalda

Montcerdà, nou espai literari

Com vaig arribar a Peguera

Agraïments

NOTA DE PREMSA

SELECCIÓ DE TEXTOS

INICI (Pàg. 9-10)

Fets de Fígols (pàg. 64-69)

Orígens de la família Serracanta (pàg. 234-239)

Visita a Peguera (pàg. 389-396)