Fons Isidre Grau a la Biblioteca de Catalunya

Publicat per -TRIPODE- el 10/05/2023

El 9 de maig va tenir lloc a la Biblioteca de Catalunya l’acte de recepció del Fons Isidre Grau (De Fugida en gris a Ciutadà Canalda). A l’acte ens hi van acompanyar Eugènia Serra, directora de la biblioteca, i els escriptors Vicenç Villatoro i Joan Todó, que van destacar la importància de la trajectòria de Grau i la seva aportació en la literatura catalana després del seu pas per Ofèlia Dracs.

Vicenç Villatoro, que també va formar part d’aquest col·lectiu, comenta que les obres d’Isidre Grau en el seu conjunt formen part d’un tot orgànic. Algunes claus de la seva obra tenen a veure amb el que representava Ofèlia Dracs, un grup d’amics amb una mirada política de la literatura catalana. Tenien en comú la idea de crear lectors i desenvolupar gèneres que arreu eren de gran lectura. Llibres per “ser llegits”, que no s’allunyessin del lector i amb una aposta decisiva per la narrativa que no era prou àmplia en català. Els membres d’Ofèlia Dracs eren persones que volien viure de l’escriptura, ser-ne professionals, que la literatura fos la seva aposta vital, sempre amb la voluntat de ser presents en la tradició catalana i alhora dialogar amb autors del món contemporani. Isidre Grau s’inscriu en aquest context i marc històric i literari i, en concret, la seva literatura parteix d’un realisme sòlid i de proximitat, sense ser social ni costumista. Pot ser èpic, líric o psicològic, però sempre manté aquest toc de realisme anglosaxó.

Ciutadà Canalda, que narra la història de la supèrbia i el declivi d’un personatge, és el resultat d’aquesta trajectòria perdurable. Joan Todó ressalta la importància d’aquest llibre que, de moment, és l’últim que ha publicat Isidre Grau (Trípode, 2023).

L’Isidre va explicar que escriu per copsar unes reflexions que espera que siguin de l’interès d’algú. Per a ell escriure és una manera de viure però alhora de deixar de viure i ara se sent amb ganes d’interactuar amb els lectors. Qui sap quan tornarà a escriure, comenta. El que té clar, però, és que mai ho farà per inèrcia, sinó quan tingui alguna cosa a dir i senti que cal explicar-la i rebre el feedback dels lectors. 

A partir d’ara, tota la seva obra es pot trobar a la Biblioteca de Catalunya en un fons dedicat a l’autor.


LA VIDA ESCRITA DEL CIUTADÀ CANALDA, text llegit per Joan Todó durant la recepció del fons Isidre Grau