El artista


SALVADOR MAÑOSA

Cerdanyola del Vallés, 1945-2022

260464_2070075759688_6687098_nNació en la casa familiar de la carretera de Barcelona. A los 15 años, entró como aprendiz en el taller de Francesc Juventeny Boix. Combinó una formación tradicional en el taller con los estudios en la escuela Massana de Barcelona. Allí tuvo como maestro a Eudald Serra, miembro destacado de la modernidad catalana de los años treinta a los sesenta. La confluencia de todas estas vivencias lo hacen heredero de la tradición escultórica catalana posnovecentista.

El escultor modela el barro con una técnica que denota conocimiento del oficio, a la vez que experimenta con nuevos materiales. De la obra privada, destacan los desnudos femeninos, estilizados, y sensuales, que parecen dotados de movimiento. Mañosa también se ha dedicado a la escultura pública de gran tamaño. Tiene obra en muchas ciudades españolas, y en Brasil, Rusia, Francia, Japón, Alemania, Inglaterra, o en Estados Unidos.

En Cerdanyola es autor de numerosas esculturas públicas: el monumento a Lluís Companys (la popular C de Cerdanyola), el monumentoPlaca J. Mimó 1993 a Eva i Roser, el Nu (Desnudo) de los jardines de ca n’Ortadó, el busto de Carles Buïgas y la placa conmemorativa a Jaume Mimó. En 2001 se celebró una exposición monográfica titulada Vecinos en los jardines del Museo de Ca n’Ortadó. Mañosa recibió el título de Cerdanyolenc de l’any en 2003.

En el año 2010 se inauguró su monumento a la República en la plaza de Sant Ramon.


L’artista

 

SALVADOR MAÑOSA

Cerdanyola del Vallès, 1945-2022

DSC_0013Va néixer a la casa familiar de la carretera de Barcelona. Als 15 anys, va entrar com a aprenent al taller de Francesc Juventeny Boix. Va combinar una formació tradicional al taller amb els estudis a l’escola Massana de Barcelona. Allà va tenir com a mestre a Eudald Serra, membre destacat de la modernitat catalana dels anys trenta als seixanta. La confluència de totes aquestes vivències el fan hereu de la tradició escultòrica catalana postnoucentista.

L’escultor modela el fang amb una tècnica que denota un coneixement de l’ofici, alhora que experimenta amb nous materials. De l’obra privada, en destaquen els nus femenins, estilitzats, i sensuals, que semblen dotats de moviment. Mañosa també s’ha dedicat a l’escultura pública de grans dimensions. Té obra a moltes ciutats catalanes i espanyoles, i a Brasil, Rússia, França, Japó, Alemanya, Anglaterra, o als Estats Units.

A Cerdanyola és autor de nombroses escultures públiques: el monument a Lluís Companys (la popular C de Cerdanyola), el monument a l’Eva i la Roser, el Nu dels jardins de ca n’Ortadó, el bust de Carles Buïgas i la placa commemorativa a Jaume Mimó. L’any 2001 es va celebrar una exposició monogràfica titulada Veïns als jardins del Museu de Ca n’Ortadó. Mañosa va rebre el títol de cerdanyolenc de l’any el 2003.

L’any 2010 es va inaugurar el seu monument a la República a la plaça de Sant Ramon.